Znajd藕 nas na Facebook
Facebook
Jeste艣my na Google+
Google+
Pomidor馃崊

Pomidor馃崊

Na pocz膮tku uprawiany jedynie jako ozdoba, gdy偶 uwa偶ano, 偶e jest truj膮cy. Obecnie ze wzgl臋du na powszechno艣膰 stosowania owoc贸w pomidora w gastronomii i przetw贸rstwie 偶ywno艣ci ich produkcja wynios艂a ponad 16 mln ton (2011 r.)

Pomidor jest bogatym 藕r贸d艂em karotenoid贸w, zwi膮zk贸w fenolowych oraz witamin. Regularne spo偶ywanie pomidor贸w oraz ich przetwor贸w zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chor贸b w tym nowotwor贸w.

Par臋 s艂贸w o karotenoidach a wi臋c najbardziej rozpowszechnionych barwnikach ro艣linnych, dzi臋ki kt贸rym pomidory s膮 tak cennym produktem.

Karotenoidy s膮 odpowiedzialne za nadawanie warzywom i owocom palety barw od 偶贸艂tej do czerwonej. Wyst臋puj膮 wi臋c tak偶e w marchwi, papryce czerwonej, dyni, melonie i grejpfrutach. Do najcz臋艣ciej wyst臋puj膮cych w diecie karotenoid贸w zalicza si臋: beta i alfakaroten, likopen, lutein臋 i zeaksantyn臋.

W艂a艣ciwo艣ci prozdrowotne karotenoid贸w:

  • Dzia艂aj膮 antyoksydacyjnie
  • Dzia艂aj膮 przeciwnowotworowo 鈥 zwalczaj膮 ogniska przerzutowe i hamuj膮 zdolno艣ci namna偶ania i podzia艂u kom贸rek nowotworowych
  • Zmniejszaj膮 ryzyko wyst臋powania za膰my i zwyrodnienia plamki 偶贸艂tej
  • Dzia艂aj膮 ochronnie na uk艂ad sercowo-naczyniowy
  • Zmniejszaj膮 ci艣nienie krwi
  • Zmniejszaj膮 ryzyko wyst膮pienia osteoporozy u kobiet w okresie menopauzalnym
  • Zmniejszaj膮 ryzyko wyst膮pienia cukrzycy typu II
  • 艁agodz膮 zmiany sk贸rne zwi膮zane z poparzeniami s艂onecznymi

Zawarto艣膰 karotenoid贸w w pomidorach zale偶y od odmian, miejsca uprawy, warunk贸w klimatycznych i glebowych oraz od fazy rozwoju. Temperatura w trakcie wegetacji pomidora dla optymalnej ilo艣ci likopenu w owocu powinna wynosi膰 16-22 stopni. Powy偶ej 35 stopni likopen jest przekszta艂cany w beta-karoten.

Wi臋ksza ilo艣膰 likopenu w por贸wnaniu do 艣wie偶ych owoc贸w pomidora znajduje si臋 w przetworach pomidorowych: ketchup, koncentrat pomidorowy, przeciery, sosy, soki, zupy. Jest to zwi膮zane z uwolnieniem likopenu ze sk贸rek pomidor贸w pod wp艂ywem obr贸bki miazgi pomidorowej w podwy偶szonej temperaturze.

鈥濷woce pomidora 藕r贸d艂em karotenoid贸w鈥, E. Gw贸藕d藕, P. G臋bczy艅ski, Med. Rodz. 2017, 20 (3), 211-214

Podziel si臋: