Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni

Pozyskiwanie tego oleju nie wymaga rozpuszczalników organicznych a trwałość wynosi nawet 12 miesięcy.  Olej tłoczony „na zimno”, może mieć barwę od jasnozielonej do ciemnozielonej. Jest stosowany jako dodatek do sałatek lub sosów a oprócz dobrego smaku dostarcza również cennych składników prozdrowotnych.

W oleju z pestek dyni znajdują się głównie triacyloglicerole(94,5%). Poza frakcją glicerolową olej zawiera również alkohole triterpenowe, chlorofile, tokoferole oraz karotenoidy.

  • Kwas oleinowy obecny w oleju zwiększa stężenie frakcji HDL cholesterolu, zmniejsza stężenie frakcji LDL, zmniejsza stężenie cholesterolu ogółem a do tego działa żółciopędnie oraz zmniejsza agregacje płytek krwi.
  • Kwas linolowy (omega- 6) obniża stężenie triacylogliceroli oraz cholesterolu całkowitego. Zmniejsza agregacje płytek krwi, obniża ciśnienie a także uczestniczy w procesie gojenia się ran.
  • Kwas α-linolenowy (omega-3) zmniejsza stężenie triacylogliceroli i cholesterolu całkowitego a ponadto obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko powstawania blaszki miażdżycowej oraz zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Kwas ten zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory oraz hamuje rozrost już obecnego guza.

Prawidłowy stosunek kwasów omega-6:omega-3 powinien wynosić 4-5:1 lub 2:1. Niestety często jest to różnica 20:1 lub więcej. Jednak właściwy stosunek tych kwasów ma ogromne znaczenie w koordynacji ruchowej, uczeniu się, zapamiętywaniu, zdolności poznawczej a także w opanowywaniu stanów lękowych.

Sterole roślinne zawarte w oleju pestek z dyni przeciwdziałają wystąpieniu hipercholesterolemii (konkurują z cholesterolem), mają również działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwmiażdżycowe.

Kwasy fenolowe to kolejne cenne składniki tego oleju. Są to antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, mają działanie zbliżone do steroli a ponadto chronią skórę przed promieniowaniem UV.

Skwalen występujący w oleju ma silne działanie przeciwutleniające oraz zwiększa odporność organizmu. Wpływa korzystnie na szpik kostny, nadnercza i węzły chłonne. Chroni także skórę przed promieniowaniem UV.

Wniosek? Trzeba kupić olej z pestek dyni i dbać o zdrowie 🙂

„Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka.”, A. Antoniewska, A. Adamska, J. Rutkowska, M. Zielińska, Probl. Hig. Epidemiol. 2017, 98(1): 17-22

Podziel się: