Niebieska kukurydza źródłem antyoksydantów

Kukurydza zjednuje sobie coraz więcej zwolenników jako zboże bezglutenowe. Kukurydza jest jednym z najstarszych uprawianych zbóż. Uprawiana jest w Chinach, Indiach, Meksyku, Stanach zjednoczonych oraz w Polsce. Formy użytkowe kukurydzy dzieli się w zależności od koloru (kukurydza biała, żółta, czerwona, niebieska).

Nie musimy jeść kukurydzy tylko i wyłącznie w postaci całej kolby. Coraz częściej używana jest do produkcji chleba, placków, chrupek kukurydzianych, muesli, „zdrowych” batoników.

Jakie antyoksydanty zawiera kukurydza niebieska?

Karotenoindy (w połączeniu z białkami mogą przyjmować kolor niebieski) – chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, stymulują wzrost nabłonka, przeciwdziałają złuszczaniu się naskórka, przyspieszają gojenie się ran oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Polifenole (kwasy fenolowe, flawonoidy) – działają przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie.

Wykazano, że zawartość przeciwutleniaczy w kukurydzy niebieskiej jest 3-krotnie wyższa
niż z kukurydzy białej oraz żółtej.

„Niebieska kukurydza – nowe źródło antyoksydantów”, A. Przybylska-Balcerek, D. Kurasiak-Popowska, K. Stuper-Szablewska, Kosmos Problem Nauk Biologicznych 2019, tom 68, nr 1 (322), str. 161-166