Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Zatrucia/zakażenia – kilka przykładów

Zatrucia/zakażenia – kilka przykładów

Zatrucie to stan chorobowy wywołany przez toksyny bakteryjne obecne w żywności.
Zakażenie to stan chorobowy wywołany jedynie przez obecność bakterii.
1) SALMONELLA – choroba rozwija się w przeciągu 12-24 godzin.
Źródła zakażenia – mięso, jaja, lody, kremy, wyroby garmażeryjne (sałatki, farsze, majonezy)
Objawy – ból głowy, nudności a czasem wymioty, bóle brzucha, biegunka, dreszcze, wysoka gorączka
Objawy zazwyczaj ustępują po 2-3 dniach.
2) ENTEROTOKSYNA GRONKOWCOWA
Źródła zakażenia – osoby chore, nosiciele, mleko, kremy, ciastka, lody
Objawy – wymioty, bóle brzucha, biegunki, zaburzenia pracy serca, bóle głowy
Objawy ustępują po kilku godzinach
3) JAD KIEŁBASIANY (toksyna botulinowa) – najsilniejsza trucizna bakteryjna!!! Okres wylęgania może trwać nawet 14 dni.
Źródła zakażenia – konserwy, produkty w słoikach, żywność w opakowaniach odpowietrzonych
Objawy – nudności, wymioty, bóle, zawroty głowy, zaburzenia wzroku, porażenie mięśni języka, zaburzenia w oddawaniu moczu, porażenie dróg oddechowych, zatrzymanie akcji serca
Jakie są zalecenia żywieniowe?
Ogólnie: Przez 1-2 dni najlepiej zastosować głodówkę, w której podaje się jedynie niesłodzone płyny oraz kroplówki. Następnie stopniowo należy wprowadzić płyny osłodzone, kleiki, drobne kaszki. W 3-4 dniu można dodać do diety gotowane, mielone mięso, warzywa puree, gotowane ryby, pulpety. W następnej kolejności przechodzi się na dietę lekkostrawną.
Jak zapobiegać zatruciom?
– ścisła kontrola weterynaryjna i sanitarna
– odpowiednie przechowywanie żywności
– utrzymywanie higieny osobistej
– używanie ręczników jednorazowych
– dokładne mycie desek, sztućcy po surowym mięsie/jajach
– nie wolno zamrażać produktów rozmrożonych
– osobno przechowywać gotowane i surowe produkty
– unikać potraw jajecznych/mięsnych na surowo
– sprawdzanie daty przydatności do spożycia
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *