Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Zaburzenia smaku – jako ciekawostka :)

Zaburzenia smaku – jako ciekawostka :)

Receptorami smaku (chemoreceptorami) są kubki smakowe, znajdujące się na języku, nagłośni, podniebieniu miękkim. Mogą także występować na wargach i policzkach. W jamie ustnej występuje ok. 10 000 kubków smakowych, z czego każdy z nich unerwiony jest przez ok 200 rozgałęzień nerwowych.

Jak dobrze wiemy wyróżnia się smak słony, gorzki, słodki, kwaśny a także smak dodatkowy UMAMI czyli smak kwasu glutaminowego.

Zaburzenia smaku (dysgeuzja) nie są zbyt częste – jest to raczej objaw niż konkretne schorzenie. Sami tego doświadczamy mając katar 🙂

Jakie są nazwy w zakresie zaburzeń odczuwania smaków?
1) Hiper-, hipogeuzja – podwyższony/obniżony próg odczucia smaku,
2) Ageuzja – brak smaku,
3) Parageuzja – odczuwanie smaku z nieodpowiednią identyfikacją,
4) Pseudogeuzja – iluzja smakowa,
5) Fantogeuzja – odczuwanie bodźca przy jego całkowitym braku,
6) Agnogeuzja – brak rozpoznania smaku poznanego wcześniej.

Kolejne ciekawostki 🙂
• Kobiety mają większą wrażliwość smakową niż mężczyźni,
• Czucie smaku w ciąży ulega osłabieniu za sprawą wzrostu progesteronu, stąd dziwne preferencje kobiet,
• Gorszy próg smakowy występuje u palaczy,
• Leki oraz alkohol wpływają na poziom odczuwania smaku,
• U osób napromienionych próg smaku podwyższa się,
• Obniżenie poziomu cynku w organizmie wpływa na zaburzenia smakowe.
„Zaburzenia smaku w otolaryngologii” W. Konopka, P. Dobosz, J. Kochanowicz, Otolaryngologia, 2003, 2(4), 145-149

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *