U pacjentów z kolostomią (na skutek usunięcia jelita grubego) zazwyczaj nie wymaga się stosowania specjalnej diety.
Inaczej u pacjentów z ileostomią (wytworzoną na jelicie cienkim). U tych osób wydalanie wody i składników odżywczych może być wzmożone dlatego też należy przyjmować je w zwiększonych ilościach zwłaszcza w okresie upałów.
Ważne zalecenia żywieniowe:
- Po wyjściu ze szpitala należy utrzymać dietę lekkostrawną – unikaj słodyczy, produktów wzdymających, tłustych, ciężkostrawnych.
- Nowe składniki diety wprowadzaj stopniowo.
- Dokładnie gryź pokarm.
- Zwiększ ilość białka w diecie.
- Pij duże ilości płynów – oprócz napojów słodzonych i gazowanych, które mogą powodować zgagę, wzdęcia.
- Włącz do diety jogurty oraz kefiry zawierające bakterie probiotyczne.
- Nie używaj przypraw ostrych jak np. pieprz, chilli, tabasco, curry.
- Nie zaleca się spożywania roślin strączkowych (fasola, groch) oraz kapusty, cebuli – powodują wzdęcia.
- Staraj się urozmaicać dietę. Wybieraj produkty świeże pozbawione konserwantów i sztucznych barwników.
- Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zamień je na tłuszcze roślinne.
- Pamiętaj o higienie podczas przygotowywania oraz przechowywania potraw.
„Opieka stomijna – poradnik dla pacjenta ze stomią”, Pofam Poznań