Stomia a dieta

U pacjentów z kolostomią (na skutek usunięcia jelita grubego) zazwyczaj nie wymaga się stosowania specjalnej diety.
Inaczej u pacjentów z ileostomią (wytworzoną na jelicie cienkim). U tych osób wydalanie wody i składników odżywczych może być wzmożone dlatego też należy przyjmować je w zwiększonych ilościach zwłaszcza w okresie upałów.

Ważne zalecenia żywieniowe:

  1. Po wyjściu ze szpitala należy utrzymać dietę lekkostrawną – unikaj słodyczy, produktów wzdymających, tłustych, ciężkostrawnych.
  2. Nowe składniki diety wprowadzaj stopniowo.
  3. Dokładnie gryź pokarm.
  4. Zwiększ ilość białka w diecie.
  5. Pij duże ilości płynów – oprócz napojów słodzonych i gazowanych, które mogą powodować zgagę, wzdęcia.
  6. Włącz do diety jogurty oraz kefiry zawierające bakterie probiotyczne.
  7. Nie używaj przypraw ostrych jak np. pieprz, chilli, tabasco, curry.
  8. Nie zaleca się spożywania roślin strączkowych (fasola, groch) oraz kapusty, cebuli – powodują wzdęcia.
  9. Staraj się urozmaicać dietę. Wybieraj produkty świeże pozbawione konserwantów i sztucznych barwników.
  10. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zamień je na tłuszcze roślinne.
  11. Pamiętaj o higienie podczas przygotowywania oraz przechowywania potraw.

„Opieka stomijna – poradnik dla pacjenta ze stomią”, Pofam Poznań