Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Spirulina – idealna?

Spirulina – idealna?

Spirulina należy do grupy niebieskozielonych alg – na rynku jest obecna w postaci kostek, płatków i proszku. Spirulina jest bardzo odporna na zmiany temperatury. Zachowuje swoje właściwości odżywcze nawet w temperaturze 70 stopni co jest korzystne ze względu m.in. na jej transport czy też przetwarzanie.
 
Dlaczego spirulina należy do superżywności?
 
Zawiera ona wiele składników odżywczych: białko (65-71%), chlorofil, witaminy (A, B1, B2, B6, E, K), pierwiastki śladowe, podstawowe składniki mineralne, przeciwutleniacze, kwasy nukleinowe i niezbędne kwasy tłuszczowe.
 
Spirulina zwiększa poziom hemoglobiny we krwi oraz łagodzi objawy niedokrwistości ze względu na sporą zawartość żelaza. W swoim składzie posiada także chlorofil oraz fikocyjaninę, które pobudzają produkcję komórek w szpik kostnym.
 
Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy (B-karoten, chlorofil, zeaksantyna, dysmutaza ponadtlenkowa), spirulina zwalcza nadmiar wolnych rodników, opóźnia starzenie organizmu i zapobiega wielu chorobom w tym miażdżycy i nowotworom. Ze spiruliny przyrządza się również kremy przeciwsłoneczne, które chronią naszą skórę przed promieniowaniem UV.
 
To jeszcze nie wszystko…
 
Spirulina wzmacnia odporność organizmu pobudzając do działania przeciwciała i cytokiny oraz co ważne komórki NK (natural killers), które są niezbędne w procesie niszczenia komórek nowotworowych.
 
Jako cenne źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA) wpływa korzystnie na włosy oraz skórę a także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ten składnik pomaga również zwalczyć stany zapalne artretyzmu. GLA jest również substancją, która działa antyalergiczne obniżając wydzielanie histaminy.
 
Kupując spirulinę zwracajmy uwagę na to aby nie miała kwaśnego, zjełczałego zapachu. Należy także zwracać uwagę aby nie było w niej substancji wiążących ponieważ spirulina sama w sobie klei się w sposób naturalny i nie trzeba dodatkowych „ulepszaczy”.
 
Spirulinę można dodawać do koktajli, soków, sosów, sałatek.
 
„Superżywność – jedzenie i medycyna przyszłości”, D. Wolfe, Białystok 2015
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *