Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Sałata :)

Sałata :)

Sałata – niby nic a jednak 🙂
 
Sałata to nie tylko produkt małokaloryczny, to także źródło witamin (C, A, E), składników mineralnych (wapń, magnez, potas) oraz flawonoidów i polifenolokwasów. Ze względu na dużą ilość kwasu foliowego jest zalecana dla kobiet planujących ciążę jak i kobiet ciężarnych.
 
Regularne spożywanie sałaty i jej różnych odmian wspomaga układ krążenia, układ nerwowy a także stan skóry.
Sałata działa oczyszczająco, moczopędnie, hipoglikemizująco. Poprawia również pracę wątroby i pobudza do pracy gruczoły trawienne.
 
Sałata to nie tylko składnik sałatek czy dodatek do pieczywa. Z sałaty można przygotować soki i napary o działaniu uspokajającym i nasennym. Sałata z olejem roślinnym stosowana była również za dawnych czasów jako okład na wrzody i oparzenia.
 
„Zdrowie w zgodzie z naturą”, dr nauk medycznych A. Pawłowski, mgr inż. technologii żywności i żywienia D. Szeląg, Warszawa 2016
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *