Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Ryby wybrane :)

Ryby wybrane :)

Ryby to przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D, łatwo przyswajalne białka oraz fluor, jod i selen.

Ryby charakteryzują się różną ilością składników odżywczych w zależności od ich pochodzenia.

1. Ryby bałtyckie (łosoś, dorsz, śledź)
Strawność białek tych ryb wynosi 98%. Różnią się zawartością tłuszczu; dorsz jest chudszą rybą niż łosoś. Z zawartością tłuszczu wiąże się wartość energetyczna ryb, która średnio wynosi ok. 70kcal/100g do nawet 190kcal/100g. Te ryby różnią się również zawartością kwasów omega-3. Dorsz ze względu na małą ilość tych kwasów nie jest uznawany jako ryba mająca duże znaczenie w profilaktyce chorób serca, jednak łosoś to już spora ilość omega-3! Już dwie porcje łososia po 100g tygodniowo odgrywają ważną rolę w profilaktyce tych chorób.

2. Ryby hodowane w Polsce (pstrąg, karp)
Strawność białek dla obu tych ryb jest równie wysoka – ponad 98%. Wartość energetyczna wynosi od 113 kcal/100g do 142kcal/100g. Karp ma o wiele mniejszą zawartość kwasów omega-3 niż pstrąg, który stanowi cenne ich źródło. Dwie porcje pstrąga (po 200g) odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.

3. Ryby oceaniczne importowane z Chin (sola, mintaj)
Są to ryby o niskiej zawartości białka i tłuszczu. W stosunku do innych ryb importowanych sola zawiera spore ilości witaminy D3. Wartość energetyczna tych ryb wynosi od 50kcal/100g do 59kcal/100g. W związku z niską zawartością tłuszczu w tkankach, ryby te mają niską zawartość kwasów omega-3. Jednak są one łatwe w przyrządzeniu stąd ich duża popularność.

4. Ryby hodowlane – importowane z Chin i Wietnamu (tilapia, panga)
Ryby te zawierają małe ilości białka lecz większe ilości witaminy D3. Wartość energetyczna wynosi od 64kcal/100g do 84kcal/100g. Charakteryzuje je najniższa zawartość kwasów omega-3 spośród wszystkich badanych ryb. Popularność tych ryb wynika ze zwartej tekstury mięsa i nie wydzielanie przez nie typowego rybiego zapachu.

www.rybynapolskimrynku.pl, dr hab. inż. Z. Usydus, prof. nadzw. Dr inż. J. Szlinder-Richert, Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy 2015

Podziel się: