Podatek od niezdrowej żywności

Jak wiemy otyłość stanowi ogromny problem wśród społeczeństwa nie tylko Polski ale i innych Państw. Nieleczona otyłość może prowadzić do wielu chorób; miażdżycy, nadciśnienia, niepłodności, zawałów, udarów, astmy, bezdechu nocnego, nowotworów oraz wielu innych jednostek chorobowych, które mogą przyczyniać się do przedwczesnego zgonu.

Za otyłość odpowiedzialna jest dieta bogata w kwasy tłuszczowe nasycone (tłuszcze zwierzęce), sól, cukier, konserwanty oraz inne niekorzystne dodatki wykorzystywane przez producentów żywności.

W przedszkolach i szkołach prowadzone są już zajęcia edukacyjne dotyczące zdrowego trybu życia ale czy to wystarcza? Przecież najwięcej nawyków wynosimy w domu, w których modele żywienia są różne. Sama eliminacja żywności przetworzonej ze sklepików szkolnych także nie zmniejszy problemu. Dzieci zawsze znajdą inne wyjście aby zdobyć coś słodkiego.

Kolejnym pomysłem jest wprowadzenie podatku od niezdrowej żywności w coraz większej liczbie państw (Norwegia, Finlandia, Dania, Wielka Brytania, Węgry, Francja, Portugalia). Podatki zostały wprowadzone głównie od produktów typu: czekolada, napoje słodzone, słodycze, słone przekąski.
Dodatkowo Dania opodatkowała każdy produkt zawierający powyżej 2,3% tłuszczów zwierzęcych (najdroższy był smalec oraz tłuste mięsa).
Jaki był tego efekt? Spadek spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych a co za tym idzie zmniejszenie zapadalności na choroby układu krążenia przyczynił się do zmniejszenia umieralności na te właśnie choroby.
Węgrzy ustalili zaś ustawę „hamburgerową” a więc nałożenie podatku na wszystko co zawiera spore ilości cukru, soli, czy też tłuszczów.

Niektóre badania jednoznacznie wskazują, że opodatkowanie niektórych produktów zmniejszy ich spożycie m.in. stwierdzono, że opodatkowanie napojów słodzonych 40 proc. stawką spowodowałoby zmniejszenie spożycia energii o 12,4 kcal i utraty wagi o ok. 1,4 kg/os/rok.

W Polsce duży odsetek pacjentów stanowią osoby borykające się z chorobami układu krążenia. Liczba zapadalności może wzrosnąć aż do 40 procent w ciągu 30-40 lat! Choroby układu sercowo-naczyniowego są obok nowotworów główną przyczyną zgonów. Jeśli edukacja społeczeństwa, reklamy dotyczące zdrowego trybu życia, organizowanie kursów, opracowywanie folderów/ulotek nie daje pożądanego efektu.
To czy podatek od niezdrowej żywności przyczyni się do poprawy stylu życia Polaków?

„Czy w Polsce jest potrzebny podatek od niezdrowego jedzenia?” K. Jachimowicz, www.nutrilife.pl