Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Pierzga

Pierzga

Pierzga – czyli pszczeli pyłek o wielu zaletach. No to wymieniamy:
 
– cenne źródło przeciwutleniaczy,
– zwiększa libido,
– regeneruje organizm po wysiłku fizycznym, przywraca prawidłowe tętno,
– zwiększa przyrost masy mięśniowej,
– pomaga podczas anemii, zaparć, astmy, zapalenia oskrzeli,
– jest źródłem m.in. witamin z gr. B, wit. C, D, E, żelaza, wapnia, cynku, selenu, miedzi, rutyny, beta-karotenu, lecytyny,
– reguluje przemianę materii,
– zwiększa odporność na stres,
– zawiera 25% białka
 
Badania wskazują, że przyjmowana doustnie pierzga szybko przenika do układu krwionośnego. Po 2 godzinach od spożycia jest także obecna w moczu i płynie mózgowo-rdzeniowym.
 
„Superżywność – jedzenie i medycyna przyszłości”, D. Wolfe, Białystok 2015
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *