Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Parabeny !

Parabeny !

Parabeny – czym są?
 
Parabeny są estrami kwasu p-hydroksybenzoesowego w postaci bezbarwnych i bezzapachowych kryształków. Ze względu na swoje właściwości stały się popularnymi środkami antyseptycznymi.
Są dodawane do ciast, ketchupu, majonezów, konserw, lemoniad mrożonek, dżemów i konfitur.
 
Parabeny są wykorzystywane także w przemyśle kosmetycznym do przedłużenia trwałości kosmetyków – są powszechne ze względu na to, że nie przyczyniają się do zmiany zapachu, koloru i konsystencji.
 
Według Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków, średnia dzienna ekspozycja na parabeny osoby ważącej 60 kg wynosi 76 mg. Z czego 1 mg pochodzi z żywności, 50 mg z kosmetyków, 25 mg z leków.
 
Mimo tego, że nie są one toksyczne w takich dawkach, często mówi się o ich działaniu estrogennym, mogącym powodować guzy piersi. W 2004 r. zbadano próbki raka piersi pobrane od 20 pacjentek. Parabeny wykryto we wszystkich próbkach. Wykryto je w niezmienionej formie co oznacza, że przedostały się one przez skórę.
 
Parabeny również są odpowiedzialne za obniżenie płodności u mężczyzn.
 
Naukowcy doradzają aby niezależnie od wyników dalszych badań być rozważnym podczas unikania kosmetyków zwłaszcza stosowanych w okolicach klatki piersiowej (dezodoranty, antyperspiranty).
 
„Parabeny – właściwości, zastosowanie i szkodliwość”, P. Figiel, L. Czyż, Akademia Świętokrzyska, Institute of Chemistry, Kielce
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *