Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Otyłość / nadwaga – podstawowe zalecenia dietetyczne w ramach przypomnienia

Otyłość / nadwaga – podstawowe zalecenia dietetyczne w ramach przypomnienia

1) Regularność posiłków (najczęściej 3 duże i 2 małe) o stałych porach.

2) Śniadanie to podstawa!

3) Kolacja – 2/3 godziny przed snem.

4) Płyny (woda, herbaty ziołowe, słaba herbata czarna) – co najmniej 1,5-2 L dziennie.

5) Wybierajmy potrawy gotowane w wodzie, na parze, w kombiwarze, pieczone w folii, w rękawie, duszone bez dodatku tłuszczu.

6) Ograniczmy spożywanie potraw smażonych, tłustych, słodyczy, napojów gazowanych, mąki pszennej (chleby, makarony itd.)

7) Dieta powinna zawierać: pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, ciemny ryż, owoce, warzywa, nabiał, oleje roślinne.

8) Węglowodany powinny być o niskim indeksie glikemicznym (<55).

9) Nie zapominajmy o aktywności fizycznej!

10) Zupy doprawiajmy jogurtem lub mlekiem a nie zasmażkami, śmietaną czy mąką.

11) Ryby, ryby i jeszcze raz ryby! Dostarczy organizmowi cenny jod i kwasy tłuszczowe omega-3.

12) Nie katujmy się dietami <1000 kcal – może przynoszą szybki efekt ale później możemy szybko utracone kilogramy przywrócić i to z nawiązką. Im wolniej chudniemy tym dłuższy efekt.

13) Jeśli oprócz nadwagi/otyłości dolega nam inne schorzenie – warto skonsultować się z dietetykiem aby dokładnie zbilansować dietę. Dietetyk nie tylko ułoży odpowiednią dietę biorąc pod uwagę wartość kalorii, wartości odżywcze – dietetyk również idzie na kompromisy, bierze pod uwagę preferencje pacjenta i stara się aby dieta nie była nudna i ciężka do zniesienia! 

14) Jednak należy też pamiętać o jednej ważnej sprawie – dietetyk ułoży dietę, będzie miał kontakt z pacjentem natomiast to co pacjent zrobi w domu, co będzie jadł i w jakich ilościach zależy tylko i wyłącznie od niego…  Tak więc silna wola jest potrzebna 🙂 

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *