Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Nietolerancja histaminy – czym się objawia?

Nietolerancja histaminy – czym się objawia?

Pisałam już na temat nietolerancji laktozy, a czy słyszeliście o nietolerancji HISTAMINY? Jeśli coś Was uczula, nie wiecie co – może to jest przyczyna?

Co to jest ta histamina?
Histamina jest to amina produkowana w naszym organizmie z aminokwasu histydyny. Histamina uczestniczy w różnych reakcjach biologicznych oraz działa jako pośrednik reakcji alergicznych.

Współczesna dieta może wyzwalać niekontrolowane wyrzuty histaminy z komórek. Do tego dieta z produktami zawierającymi histaminę i przeciążenie gotowe.

Kumulacja histaminy jest wynikiem niedoboru lub obniżonej aktywności enzymu (oksydazy diaminowej DAO), która rozkłada ten związek.

Zdrowy człowiek toleruje dawkę 175 mg/kg.m.c.

Jakie są objawy?
Bóle głowy, spadek ciśnienia, wysypki, skurcze mięśniowe, zaczerwienienie skóry, obrzęki, świąd skóry, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, kichanie, zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca, duszności.

Jak zdiagnozować?
Należy przeprowadzić testy alergiczne oraz ocenę poziomu DAO i histaminy w surowicy krwi.

W jakich produktach znajdziemy histaminę?
Histamina powstaje podczas starzenia się produktu / jego długiego okresu dojrzewania:
– ryby i konserwy
– kapusta kiszona i wszelkie inne kiszonki
– sery dojrzewające
– piwo, wino, szampan
– orzechy włoskie
– wędliny, surowe kiełbasy
– szpinak
– keczup

Ponadto nietolerancję zwiększają produkty, które powodują uwalnianie się histaminy z komórek (tzw. uwalniacze histaminy) m.in. truskawki, pomidory, banany, czekolada, kakao, pieczarki.

Ciekawostka: Po spożyciu dużej ilości alkoholu – efekt kaca jest związany ze zwiększoną ilością histaminy.

Ciekawostka: Na rynku znajdują się preparaty zawierające DAO, wspomagające leczenie nietolerancji histaminy

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *