Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Niedobór / nadmiar białka – co gorsze?

Niedobór / nadmiar białka – co gorsze?

Zapotrzebowanie na białko jest ściśle określone a jego nadmiar jak i niedobór może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu. W krajach rozwijających się przeważa głównie niedobór białka, zaś w krajach rozwiniętych jego nadmiar.

NIEDOBÓR
Niedostateczne spożycie biała może objawiać się w postaci niedożywienia. Wyróżnia się dwa typy niedożywienia:

kwashiorkor – występuje podczas niedoboru białka i objawia się zanikiem mięśni a więc utratą siły mięśniowej jak i obrzękami.
marasmus – dotyczy niedoboru białka jak i energii co prowadzi do wyniszczenia organizmu.

Najczęściej te typy niedożywienia obserwuje się w Afryce i Azji, natomiast w Polsce dotyczą głównie osób przewlekle chorujących, podlegających częstym i długim hospitalizacjom.

NADMIAR
Nadmierne spożycie białka może być niebezpieczne, głównie wtedy gdy dotyczy to białka zwierzęcego, zawierającego również tłuszcz. Taki stan może prowadzić do otyłości, miażdżycy, nadciśnienia.

Negatywne konsekwencje są również wówczas gdy zbyt dużemu spożyciu białka towarzyszy niedobór witaminy B6. Następuje wzrost stężenia homocysteiny we krwi co jest czynnikiem rozwoju miażdżycy.

U niemowląt nadmiar białka może powodować biegunki, odwodnienie, gorączkę, hiponatremię.

U osób dorosłych nadmiar białka sprzyja występowaniu objawów przewlekłych ze strony funkcji nerek oraz wątroby – ze względu na ich duże obciążenie.

„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, 2014 Warszawa

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *