Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Musztarda

Musztarda

Musztarda 🙂
 
To tak naprawdę przyprawa składająca się z nasion gorczycy, octu, cukru i przypraw ziołowych jak i korzennych.
 
Najbardziej popularne gatunki musztardy to:
Stołowa – z gorczycy białej i czarnej,
Chrzanowa – jest to musztarda stołowa z dodatkiem chrzanu,
Sarepska – z gorczycy sarepskiej lub czarnej, charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem,
Kremska – z gorczycy białej i czarnej, słodka i aromatyczna.
 
Musztarda powinna mieć jednolitą barwę o lekkim zapachu octu. Na powierzchni może występować wodnisto-oleista faza jednak to nie dyskwalifikuje jej do spożycia. Najlepiej przechowywać w lodówce a okres przydatności nie powinien przekraczać 6 tygodni.
 
Zachowajmy uwagę przy kupowaniu musztardy i czytajmy dokładnie etykiety – wiadomo, że w tych czasach w żywności może się znaleźć wszystko…
 
„Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem – część 1”, A. Procner, WSiP, 2007 Warszawa
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *