Migdały i mleko migdałowe

Migdały to źródło:

  • Białka – zawierają pełny zestaw aminokwasów egzogennych czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować.
  • Tłuszczów – ponad 50% masy migdałów stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Dzięki temu migdały obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  • Witamin B1, B6 oraz E (silny przeciwutleniacz zapobiegający chorobom serca i miażdżycy).
  • Składników mineralnych – wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź.

Migdały zaleca są osobom z depresją, zmęczeniem umysłowym/fizycznym. Regularne spożywanie migdałów wzmacnia układ nerwowy, wpływa na odpowiednie napięcie mięśniowe oraz pozwala na pokonywanie stresu, rozdrażnienia.
Migdały to także doskonały produkt dla osób cierpiących na osteoporozę i cukrzycę.

Uwaga: Wykazano, że spożywanie migdałów przyczynia się do zwiększenia laktacji u matek karmiących.

Mleko migdałowe obfituje w wiele składników odżywczych i jest zalecane podczas/dla:

  • nietolerancji mleka krowiego,
  • wysypek, atopii, biegunek, zaburzeń trawienia i wchłaniania (u dzieci),
  • wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
  • dzieci mających problem z nerwowością, koncentracją,
  • osób starszych, które mają problemy z gryzieniem migdałów, orzechów

Uwaga: Migdały bez skórki są łatwiejsze do strawienia. Najlepiej namoczyć je we wrzątku – wówczas skórka łatwo odchodzi.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014