Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Potrzebujemy: Papryka czerwona (użyłam 5 sztuk), puszka pomidorów krojonych bez skórki (2 puszki), cebula, czosnek, oliwa z oliwek, bulion, pieprz, sól, papryka słodka, papryka mielona chilli, imbir mielony, oregano, bazylia, śmietanka/jogurt.

Przygotowanie: Papryki wrzucamy do nagrzanego piekarnika i czekamy aż lekko sczernieją. Gdy lekko ostygną można je schować do woreczka i szczelnie zamknąć. Skórka łatwo odejdzie. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dorzucamy pokrojoną paprykę (bez gniazd nasiennych) oraz dodajemy pomidory. Po 10 minutach dolewamy bulion. Gotujemy bez przykrycia i czekamy aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli, imbirem i papryką słodką. Na końcu całość zblendować. Na talerzu dodajemy kilka kropli śmietanki lub jogurtu.