Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Jakie czynniki żywieniowe wpływają na migreny?

Jakie czynniki żywieniowe wpływają na migreny?

U większości pacjentów bóle występują od 24-48 h po spożyciu danego produktu lub po jednoczesnym spożyciu produktów, które oddzielnie nie spowodowałyby migreny.

Dlatego warto prowadzić dzienniczek dietetyczny, który może być prostym sposobem rozpoznania produktu migrogennego.

Atakom sprzyjają nie tylko produkty ale także niewłaściwe zachowania dietetyczne jak np. nieregularne spożywanie posiłków czy też stosowane głodówki.

Co zrobić żeby zapobiegać atakom i zmniejszyć częstość ich występowania?

U każdego występuje indywidualna wrażliwość na składniki pokarmowe. Jednak określono produkty, które są bezpieczne dla migrenowców:
1) Warzywa zielone, żółte, pomarańczowe – gotowane.
2) Gotowane lub suszone owoce, które nie są cytrusami.
3) Woda.
4) Brązowy ryż.
5) Ryby morskie.

Ważne jest również częste spożywanie, małych objętościowo posiłków. Suplementacja ryboflawiny a więc wit. B2 oraz magnezu również może być pomocna aby zmniejszyć częstość oraz długość ataków.

Unikać należy produktów zawierających:
a) Azotyny, azotany – produkty wędzone, peklowane, konserwowane.
b) Glutaminian sodu – fast food, kostki bulionowe, gotowe dania.
c) Aspartam – słodzik.
d) Alkohol.
e) Tyraminę – sery i wędliny długo dojrzewające, produkty mięsne, orzechy ziemne, oliwki.

„Żywienie w migrenowych bólach głowy”, M. Kobryner, Wydział Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *