Krótki tekst o interakcji leków z żywnością zaczerpnięty ze strony internetowej Instytutu Żywności i Żywienia www.izz.waw.pl
Wykazano, że wiele powikłań leczenia środkami farmaceutycznymi jest związana z niekorzystnym działaniem żywienia na metabolizm, wchłanianie oraz wydalanie leków.
Powikłania mogą nawet doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, pogorszenia skuteczności leczenia, wydłużenia czasu hospitalizacji a w skrajnych przypadkach śmierci.
Składniki diety jak:
białka, tłuszcze, węglowodany, kofeina, składniki mineralne, błonnik mogą modyfikować działanie leku.
Wiele leków przyjmowanych przewlekle możne pogarszać wchłanianie i trawienie prowadząc tym samym do pogorszenia stanu odżywienia u pacjenta.
Jeśli przyjmujecie jakieś preparaty farmaceutyczne – weźcie ulotkę i sprawdźcie składniki czynne leku, zobaczcie następnie jaki wpływ mają składniki odżywcze na ten składnik. Najprościej będzie zapoznać się z tymi informacjami w internecie. Ja podam jedynie kilka przykładów bazując na artykule z IŻŻ.
- Wpływ składników żywności na zmniejszenie wchłaniania leku:
błonnik pokarmowy – leki antydepresyjne, naparstnica
wapń – tetracykliny, fluorochinolony - Wpływ składników żywności na zwiększenie wchłaniania leku:
tłuszcze – teofilina - Wpływ składników żywności na metabolizm leku:
inhibitory MAO – sery dojrzewające, przejrzałe owoce, dojrzewające wędliny (tyramina w nich obecna)
Co zrobić aby uniknąć interakcji między lekiem a żywnością?
- Ważne jest aby zapoznać się z ulotką preparatu farmaceutycznego.
- W razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą.
- Popijać leki wodą – nie herbatą, kawą, mlekiem, sokiem grejpfrutowym.
- Zwrócić uwagę czy lek należy przyjmować przed posiłkiem, po czy w trakcie.
- Nie mieszać leków z gorącymi napojami ponieważ można w ten sposób zmniejszyć skuteczność leku.
- Nie zażywać leków w tym samym czasie co preparaty witaminowo-mineralne.
- Nie mieszać leków z napojami alkoholowymi.