Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Grejpfrut – kwaśna sprawa:)

Grejpfrut – kwaśna sprawa:)

Grejpfrut zawiera spore ilości witaminy C (jednak mniej niż pomarańcza i cytryna) oraz potasu, wapnia, magnezu. Większość leczniczych właściwości grejpfrutów wynika z innych substancji m.in.:

– Pektyn (rodzaj rozpuszczalnego błonnika) – działa ochronnie na naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu,
– Flawonoidów – poprawiają krążenie i działają antynowotworowo,
– Limonenu – nadaje on gorzki smak owocom ale przeciwdziała nowotworom.

Grejpfurty zalecane są podczas:
a) Miażdżycy – wzmacniają ściany naczyń krwionośnych,
b) Nadciśnienia – brak sodu, wysoka ilość potasu. Owoce są również mozopędne,
c) Dny moczanowej, kamicy nerkowej – działa zasadotwórczo,
d) Infekcji – pobudzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
e) Otyłości – działają oczyszczająco.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wydawnictwo „Nowe Spojrzenia”, Warszawa 2014

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *