Drożdże suplementem diety?

Na rynku pojawia się coraz więcej suplementów zawierających wyciąg z drożdży. Ze względu na zawartość witamin: B1, B2, B5, B6, B12 oraz kwasu rybonukleinowego – zalecane są dla osób po przebytej chorobie jak i również po zabiegach operacyjnych. Preparaty wpływają korzystnie także na skórę, paznokcie oraz włosy.

Witaminy z grupy B zawarte w drożdżach korzystnie oddziałują na układ nerwowy – łagodzą stres oraz wyczerpanie psychiczne. Wiele badań wykazało, że nawet u schizofreników uzyskano zaskakujące wyniki. Zaburzenia psychiczne są spowodowane m.in. niedoborem witaminy B3 (PP) a drożdże stanowią jej największe źródło, mogąc poprawić wyniki leczenia.

Dodatkowo drożdże mają zastosowanie w leczeniu zapalenia nerwów, rwy kulszowej oraz NADWAGI.

Często osoby z nadwagą próbują wielu środków na odchudzanie, chudną, tyją, chudną i tak na zmianę. Okazuje się, że jest to wina m.in. źle funkcjonującego układu trawiennego. Witamina B6 aktywizuje odpowiednie enzymy w organizmie oraz reguluje poziom cukru we krwi. Jej niedobór może zachwiać procesy przemiany materii prowadząc do nadwagi.

Witamina B6 obecna w drożdżach jest również skuteczna w walce z migreną a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy choroby niedokrwiennej serca.

„Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), B. Muszyńska, M. Malec, K. Sułkowska-Ziaja, Postępy Fitoterapii 1/2013, str. 54-61