Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+

Dla restauratorów :)

Restauratorzy mają obowiązek podawać pełen skład potraw w tym informacji o alergenach.

„W życie weszły przepisy ustanawiające konieczność informowania konsumentów o składzie potraw serwowanych w restauracjach i zawartych w nich alergenach, zawarte w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Przedsiębiorcy maja obowiązek informowania o alergenach znajdujących się w żywności nieopakowanej, czyli także tej serwowanej w restauracjach. Restauratorzy musza podać pełen skład potraw z wyszczególnieniem alergenów oraz udostępnić gościom listę w formie pisemnej.

W wykazie znalazły się między innymi zboża zawierające gluten, orzechy, jaja, skorupiaki, mleko i seler. Informacja może być zamieszczona w menu lub na osobnej kartce, jednak koniecznym do spełnienia warunkiem jest dostępność tych informacji dla każdego konsumenta w formie pisemnej.

Restaurator nie może przekazywać informacji na temat substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu lub przygotowaniu nieopakowanego środka spożywczego tylko i wyłącznie „na życzenie konsumenta”. Pracownicy restauracji mogą oczywiście udzielać ustnej informacji na ten temat, ale nie zastępuje to posiadania danych w formie zapisu. Ponadto, nazwa tej substancji lub produktu musi być podkreślona za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty składników, np. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

To czy właściciel spełnia wymogi dotyczące informowania o alergenach będzie sprawdzane podczas standardowych kontroli Inspekcji Sanitarnej.”

Źródło: www.wsse-poznan.pl

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *