Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Czym jest drożdżyca jelita grubego?

Czym jest drożdżyca jelita grubego?

Jest to przerost drożdżaków Candida nad innymi drobnoustrojami w jelicie grubym, które rywalizują o cukry proste (glukoza, fruktoza). Cukry proste są wchłaniane głównie w jelicie cienkim, tak więc ich ilość w jelicie grubym jest nieznaczna i nie powoduje drożdżycy, jednak czasami jest sytuacja bardziej skomplikowana, w której cukry proste przenikają do jelita grubego w większej ilości.

Przyczyny drożdżycy?
– spożywanie zbyt dużej ilości cukrów w diecie,
– połykanie bez dokładnego pogryzienia,
– przyjmowanie antybiotyków, chemio i radioterapia,
– przyjmowanie preparatów hormonalnych,
– choroby przewodu pokarmowego

Objawy?
– wzdęcia, gazy,
– przelewanie, bulgotanie w brzuchu,
– bóle brzucha nieokreślone w lewym i prawym dole biodrowym,
– charakterystyczny stolec: twardy późnij rozluźniony
– nieokreślone parcie na stolec po wypróżnieniu

Leczenie?
Najważniejsze aby odzyskać prawidłową florę jelitową a więc postarajmy się:
1. Dokładnie gryźć pokarm.
2. Nie popijać pokarmu w celu połknięcia (jeśli to możliwe).
3. Wyeliminować cukier, słodycze i produkty oczyszczone z diety.
4. W miarę możliwości nie stosować antybiotyków.
5. Zwiększyć ilość błonnika.
6. Zastosować probiotyki.

„Nie daj się zjeść grzybom Candida”, A. Janus, Wyd. APS, 2011 Warszawa

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *