Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Czy wołowina jest zdrowa?

Czy wołowina jest zdrowa?

Mimo zaleceń aby spożywać raczej mięso drobiowe oraz mimo wysokich cen wołowiny na rynku, czasem warto dostarczyć organizmowi bombę żelaza – szczególnie istotnego dla kobiet (ze względu na menstruacje i związane z nią utraty krwi a więc i żelaza).

Walorem tego mięsa jest również wysoka zawartość łatwo przyswajalnych białek (do 23%). Wołowina w porównaniu z mięsem innych zwierząt rzeźnych charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu (do 5%). Jednak są to głównie kwasy nasycone, które nie są zalecane przez dietetyków.

Wołowina to źródło sprzężonego kwasu linolowego CLA, który ma działanie antynowotworowe.

Dodatkowo w mięsie można znaleźć witaminę A, D, E oraz witaminę B12 (nie występującą w produktach roślinnych).

Tak więc skuśmy się od czasu do czasu na kawałek polędwicy wołowej duszonej z warzywami czy też gulasz z kaszą gryczaną.

„Walory odżywcze i smakowe wołowiny oraz możliwości ich kształtowania”, M. Zymon, Wiadomości Zootechniczne, R. L (2012), 4: 93-98

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *