Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Czy ograniczanie w diecie PIECZYWA ma sens?

Czy ograniczanie w diecie PIECZYWA ma sens?

Wartość odżywcza pieczywa zależy głównie od rodzaju użytej mąki, metody produkcji, dodatków oraz zawartości wody.

Wartość kaloryczna jest zróżnicowana i wiąże się przede wszystkim z zawartością węglowodanów. Pieczywo ciemne, bogate w błonnik oraz wodę jest mniej kaloryczne niż pieczywo pszenne czy też chleb chrupki. Tak więc nie wierzmy bezgranicznie w odchudzanie za pomocą chrupkiego pieczywa – lepiej zjeść kromkę chleba żytniego, który dostarczy wielu cennych składników a jednocześnie zwiększy sytość.

Ilość błonnika w pieczywie ciemnym to nawet 15,8% – to bardzo dużo w porównaniu do pieczywa tostowego (3,1%).

To prawda, że pieczywo ciemne ma większą zawartość tłuszczów, natomiast są to zdrowe tłuszcze pochodzące z siemienia lnianego, słonecznika czy też zarodków pszennych dodatkowo zwiększających wartość odżywczą!

Pieczywo, zwłaszcza ciemne, pełnoziarniste dostarcza nam wielu witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, cynku.

Podsumowując:
Gdy chcemy się odchudzić należy odpowiednio zbilansować dietę pod względem białka, tłuszczów i węglowodanów. Pieczywo to cenne źródło błonnika, witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników zapewniających sytość oraz prawidłową perystaltykę jelit.

Należy tylko odpowiednio wybierać! Preferujmy chleb ciemne, żytnie, pełnoziarniste, z dodatkami (siemię lniane, soja, słonecznik, otręby, kminek) natomiast darujmy sobie chleb pszenny czy tostowy ze względu na sporą zawartość kalorii i bardzo małą zawartość cennych składników odżywczych!.

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *