Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+

Czereśnie :)

Są to owoce niezbyt ciekawe z punktu widzenia odżywiania. Zawierają małe ilości witaminy A, C, B i E oraz niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, cynku czy miedzi.

Bardziej wartościowe są składniki nie pokarmowe jak:
– Kwas jabłkowy, cytrynowy, które stymulują pracę gruczołów trawiennych,
– Błonnik działający przeczyszczająco i hipolipemicznie (obniżając poziom cholesterolu),
– Flawonoidy o właściwościach przeciwnowotworowych,
– Kwas salicylowy – prekursor aspiryny, działający przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie.

Czereśnie ze względu na działanie moczopędne oraz oczyszczające wraz z brakiem sodu i tłuszczów wspierają proces odchudzania.

Zwiększone spożycie czereśni jest zalecane w przypadku artretyzmu, dny moczanowej, reumatyzmu, miażdżycy, zaparć, niewydolności serca.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014

Podziel się: