Cytryna

Jedna cytryna dostarcza zalecanej dziennej dawki witaminy C dla osób niepalących (ok. 60 mg).
Osoby palące potrzebują 50% więcej tej witaminy.

Cytryna to głównie fitochemikalia (substancje, które nie posiadają wartości energetycznej, nie są witaminami ani składnikami mineralnymi) – zaliczamy do nich:

  1. Kwasy organiczne (kwas cytrynowy) – wzmagają działanie witaminy C i mają działanie antyseptyczne.
  2. Flawonoidy (diosmina) – przeciwutleniacze chroniące przed chorobami układu krążenia i chorobami nowotworowymi.
  3. Terpeny (d-limonen) – nadające zapach. Mają także działanie przeciwnowotworowe.

Cytryny poprawiają wchłanianie żelaza oraz płynność krwi, zapobiegając zakrzepicy. Składniki obecne w cytrynie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i poprawiają elastyczność. Spożywanie cytryn jest zalecane w przypadku miażdżycy oraz zakrzepicy.

Cytryny pomagają również usuwać kwas moczowy, który może być przyczyną dny moczanowej i bólów reumatycznych.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014