Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Choroba Alzheimera – czy można leczyć/zapobiegać dietą?

Choroba Alzheimera – czy można leczyć/zapobiegać dietą?

Jest to choroba neurodegeneracyjna. Jest to najczęściej występujący rodzaj otępienia (upośledzenie myślenia, orientacji, liczenia, zdolności uczenia się). Liczba chorych na Alzheimera w Polsce wynosi ok. 350 tys i wzrasta wraz z wiekiem. Upośledzenie z reguły narasta stopniowo ale są również doniesienia o nagłych początkach choroby. 

Osoby chore często cierpią na depresje. Obowiązki na ogół proste stają się nie do wykonania co przyprawia osoby chore o rozdrażnienie, złość, płacz czy też lęk. Chorzy mają problem z podaniem daty, godziny. Obserwuje się utrudnione poruszanie się, mówienie i wiele innych zaburzeń związanych z uszkodzeniem mózgu.

Jaka jest rola diety w leczeniu/prewencji?
1) Należy kontrolować masę ciała pacjenta, który może zapominać o posiłkach lub też nie mieć apetytu. Nie można doprowadzić do niedożywienia ponieważ wykazano, że postępująca utrata masy ciała wpływa na utratę zdolności intelektualnych.
2) Zalecane są owoce i warzywa świeże w postaci musu, który jest lepiej przyswajalny przez pacjentów ale także o konsystencji normalnej u pacjentów nie mających problemów z gryzieniem. Zaleca się również siekanie i miksowanie produktów takich jak mięso/ryby.
3) Należy zadbać o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega -3, wpływających pozytywnie na układ nerwowy.
4) Ważne są produkty pełnoziarniste oraz skrobiowe (soczewica, soja), które dostarczają cennych składników odżywczych.
5) W sytuacji utraty masy ciała należy podnieść wartość energetyczną przez dodanie do posiłków m.in. serów, mleka w proszku, puree z ziemniaków, żółtek jaj czy olejów roślinnych i masła.
6) Zaburzenia zachowań żywieniowych muszą zostać dokładnie przeanalizowane za pomocą m.in. Skali Blandforda.
7) Udowodniono, że niska zawartość antyoksydantów w diecie (wit. C i E, cynku) zwiększają ryzyko choroby Alzheimera.
8) Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko występowania choroby Alzheimera.
9) Należy zadbać o odpowiednią ilość witamin z grupy B ze względu na ich udział w przewodnictwie nerwowym.
10) Dodatkowo czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia choroby są alkohol i papierosy.
11) Należy pamiętać także o aktywności fizycznej oraz o wsparciu emocjonalnym.

http://alzheimerwielkopolska.pl/

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *