Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Chleb świętojański inaczej karob – czym jest?

Chleb świętojański inaczej karob – czym jest?

Ziarna karobu schowane jest w strączkach a swoimi wartościami odżywczymi przypominają kakao. W przemyśle występuje jako substytut czekolady ponieważ podobnie smakuje i wygląda jednak nie zawiera teobraminy i kwasu szczawiowego uniemożliwiającego wchłanianie wapnia.
 
Jakie są jego właściwości?
– poprawia trawienie
– bogaty w wapń a więc korzystny w zapobieganiu osteoporozy
– zawiera wit. E – antyoksydant
– obniża poziom „złego” cholesterou
– stosowany w profilaktyce astmy
– wspomaga odporność organizmu
– zmniejsza dolegliwości biegunkowe
– działanie antynowotworowe
 
Ponadto karob zawiera magnez, żelazo, wapń, potas, witaminy z gr. B.
 
Chleb świętojański mogą spożywać osoby chore na celiakie ponieważ nie zawiera glutenu!
 
Wykorzystanie karobu?
Soki, syropy, dukierki, czekolady, karob w proszku lub melasa z karobu (do produkcji chleba/ciast).
Karob ma 60% mniej kalorii niż kakao!
 
W internecie można znaleźć wiele przepisów na masło czekoladowe z karobu 🙂 Ktoś już może jadł?
Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *