Chilli con carne

Potrzebujemy: Mięso mielone (z indyka/wołowo-wieprzowe), oliwa z oliwek, pomidory w puszce, fasola czerwona konserwowa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kasza kuskus, papryka czerwona.

Przygotowanie: W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso mielone i czekamy aż się usmaży. Wlewamy pomidory z puszki (sporo), pokrojoną paprykę, fasolę. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, papryką ostrą, papryką słodką. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zostawiamy na wolnym ogniu aż nadmiar wody odparuje. Można dodać kukurydzę i groszek a nawet pieczarki. Chilli con carne można podawać z kaszą, ryżem, makaronem lub bez niczego jako zupę.