Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Aloes

Aloes

Aloes zawiera wiele substancji biologicznie czynnych: polisacharydy (wpływające na układ odpornościowy), glikoproteiny (m.in. właściwości przeciwuczulające), polipeptydy, antrazwiązki (właściwości przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze), witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, kwas salicylowy (działanie przeciwbólowe), saponiny (właściwości odkażające).

Ze względu na swoje właściwości aloes wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. To z niego powstają m.in. mydła, kremy, balsamy, emulsje, maseczki, preparaty leczące trądzik, szampony przeciwłupieżowe i przeciw wypadaniu włosów, soki, herbaty, jogurty.

istnieje nawet Międzynarodowa Rada Naukowa ds. Aloesu, która przyznaje certyfikaty produktom, spełniającym wymagania.

„Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety”, A. Kukułowicz, I. Steinka, Probl. Hig. Epidemiol. 2010, 91 (4): 632-636

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *