Alergia na orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne (arachidowe) są najczęstszą przyczyną śmiertelnych lub nieomal śmiertelnych wstrząsów anafilaktycznych.

Przypuszcza się, że nadwrażliwość pojawia się we wczesnym dzieciństwie i może przetrwać do końca życia. Coraz częściej na alergię cierpią dzieci co może być konsekwencją spożywania orzeszków przez kobiety ciężarne i karmiące.
Badania wskazują, że w orzeszkach ziemnych istnieje ogromna ilość alergenów jeszcze nie rozpoznanych.

Objawy zależą od tego czy reakcja jest spowodowana przez zjedzenie orzeszków, zanieczyszczenie jedynie rąk orzeszkami czy też spożywaniem innych produktów, w których mogą znajdować się śladowe ilości orzeszków.
Najczęstszymi objawami są bóle brzucha, wymioty, obrzęk jamy ustnej, twarzy, trudności w oddychaniu, pokrzywka, spadek ciśnienia krwi oraz wstrząs. Jednak wstrząs może pojawić się również bez poprzedzających objawów.

Podstawowa zasada to unikanie produktów, które zawierają białka orzeszków ziemnych. Pacjent uczulony powinien szczegółowo czytać etykiety produktów spożywczych.

Leczeniem z wyboru jest podanie adrenaliny. Im dłuższe opóźnienie w podaniu w ciężkiej reakcji tym gorszy efekt końcowy.

„Alergia na orzeszki ziemne”, E. Sikorska, J. Małolepszy, Alergia, Astma, Immunologia, 1996, 1(3), 131-133