Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
Ah świeży, pachnący chleb :)

Ah świeży, pachnący chleb :)

Polak spożywa miesięcznie ok 7,5 kg chleba! Niestety zaczyna przeważać chleb biały bez cennych wartości odżywczych. Ciężko dostać prawdziwy chleb na zakwasie obfitujący w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Niestety często także jesteśmy w prowadzani w błąd przez piekarnie/sprzedawców – pieczywo jest barwione karmelem a w dodatku faszerowane ulepszaczami.

Najlepiej piec chleb w domu, na prawdziwym zakwasie i z dodatkiem… Tak naprawdę wszystkiego: słonecznika, dyni, siemienia lnianego, cukinii, papryki, orzechów.

Bardzo dużo pieczywa marnujemy – często „rzucamy się” na niego w dniu zakupów a na drugi dzień już smak nie jest ten sam, więc postanawiamy wyrzucić. (Po upływie 24 h od wypieku, chleb określa się mianem czerstwego). Chociaż z punktu dietetycznego to chleb czerstwy jest bardziej wskazany.

Nie wyrzucać chleba – to co z nim zrobić?
1) Zrób tosty,
2) Pokrój w kostkę i zrób grzanki do zupy kremu lub sałatki,
3) Zmiel pieczywo na tartą bułkę,
4) Zmielony chleb można także wykorzystać do zagęszczania sosów i zup.

„Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”, Z. Wieczorek-Chełmińska, PZWL, Kraków 2011

Podziel się:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *